Gezond leren leven is leuk!

Leer & Leef Gezond



Nieuws

Deze sectie is leeg.

Trefwoorden

De lijst van tags is leeg.

Voedselallergiën

Voedselallergie

Kinderen die voedselallergie hebben kunnen niet tegen gewone voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld
melk, pinda of appel. De een krijgt buikklachten, de ander huid of astmatische
klachten. Een kenmerk is dat op hetzelfde voedingsmiddel altijd dezelfde
klachten ontstaan. Voedselallergie komt vooral voor in het eerste levensjaar.
Het maagdarmkanaal is nog niet helemaal volgroeid. De openingen in de darmwand
zijn nog vrij groot, waardoor grotere brokstukken eiwitten makkelijk de
darmwand kunnen passeren naar het bloed. Hierdoor kan gemakkelijker
voedselallergie ontstaan. De belangrijkste allergenen bij heel jonge kinderen
zijn koemelk, kippenei, soja, pinda, noten, vis en tarwe. Belangrijk is dat
pinda's geen noten zijn.

Wat kan je doen
tegen voedselallergie?

Bij de behandeling
van voedselallergie is het heel belangrijk om het voedingsmiddel dat de
klachten veroorzaakt uit het voedingspatroon te verwijderen. Daarbij moet ook
rekening gehouden worden met alle producten waarin het betreffende
voedingsmiddel bijvoorbeeld ei is verwerkt. Dat blijkt in de praktijk vaak
moeilijk en er blijft altijd een kans op contact met het voedselallergeen,
daarom kunnen naast een dieet ook medicijnen nodig zijn.

Wat mag je wel als
je een koemelkallergie hebt:

Brood en beleg:                                                  
Drinken

- AH Allinson brood                                             
- Diksap appel
- Volkorenbeschuit                                                          
- Appelsap
- Afbak kaiserbroodjes AH                                
- Roosvicee  
- Croissantjes Euroshopper                               
- Limonadesiroop frambozensmaak
- Becel Light boter                                               
- Plantaardige margarine AH                          
- Appelstroop                                                        
- Knijpfruit zonder suiker
- Kokosbrood                                                        
- Rozijnen
- Speculoospasta                                                
- Rijstwafel
- Vruchtenhagel                                                  
- Soepstengel
- Gerookte kipfilet (AH)                                      
- Pepernoten
- Ontbijtkoek AH/Peijnenburg                          
- Kapitein koek
- Runderrookvlees AH                                         
- Lange vingers
- Salami                                                                  
- Ontbijtkoek

- naturel/ paprika chips



Als je een pinda allergie
hebt moet je het volgende vermijden:

- Pindakaas

- Chocopinda's

- Borrelnootjes

- Muesli en cruesli

Als je een notenallergie hebt moet je het volgende
vermijden:

- Koekjes

- Ontbijtgranen

- Marsepein

Als je een glutenallergie
hebt moet je het volgende vermijden:

- Brood

- Pasta

- Ontbijtgranen

- Koekjes, taart en gebakjes

- Soja saus, mosterd en mayonaise

- Soep en sauzen uit blik of in flessen

- Bier en wisky

Pas op met chips, nootjes en olie, die kunnenverborgen gluten bevatten. Gebruik alleen olijfolie en check de verpakking van
producten op de mogelijke aanwezigheid van gluten. Hetzelfde geldt voormedicatie. Onderzoek voor het verbruik van nieuwe medicijnen en overleg eerstmet de apotheek of er gluten in het medicijn zijn verwerkt.