Gezond leren leven is leuk!

Leer & Leef Gezond



Nieuws

Deze sectie is leeg.

Trefwoorden

De lijst van tags is leeg.

Artikel / Conclusie

Dit heeft een kind nodig die vegetarisch is:

Brood  1-3 sneetjes  3 - 5 sneetjes  4-6 sneetjes

Aardappelen, volkoren macaroni/spaghetti (bereid) of rijst (bereid)  50-100 gram  100 - 200 gram  200-300 gram

Groente  50-100 gram  100 - 200 gram  150 - 200 gram          

Fruit  1-2 stuks  1,5 - 2 stuks  2 stuks

 Melk (producten)  300 ml  400-600 ml  600-450 ml*

Kaas  10 gram  10 - 20 gram  20-40 gram

Vleesvervangers  1,5 ei of
 65 gr tempé /tofu/  vleesvervanger/seitan of
 50 gr peulvruchten (gaar) of
 25 gr noten  1 ½ -2 ei of
 65-100 gr tempé /tofu/ vleesvervanger/seitan of
 50-75 gr peulvruchten (gaar) of
 25-40 gr noten  2 ei of
 100 gr tempé /tofu/ vleesvervanger/seitan of
 75 gr peulvruchten (gaar) of
 40 gr noten

Boter/margarine op brood  5 gr per snee brood  5 gr per snee brood  5 gr per snee brood          

Vet/olie voor bereiding  15 gram  15 gram  15 gram

Vocht  ½-1 liter (inclusief melk)  1 ½ liter (inclusief melk)  1 ½ liter (inclusief melk)

Informatie:

Hoe eet ik gezond vegetarisch? 

Volwassenen en kinderen kunnen prima zonder vlees of vis, mits je
goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende ijzer, vitamine B1
en B12 binnen te krijgen.

Ongeveer twee procent van de Nederlandse bevolking eet elke dag vegetarisch. Daarnaast is een groeiende groep
'parttime vegetariërs', die een of meer dagen per week geen vlees eten.
Veganisten eten helemaal geen producten van dierlijke oorsprong, dus ook geen
melk(producten), kaas of eieren.

Bij een volwaardige vegetarische voeding is het belangrijk voldoende andere
producten te eten die voldoende ijzer, B-vitamines en eiwit leveren. 

IJzer zit in brood, granen, groente, peulvruchten, eieren en andere
vleesvervangers. Het ijzer uit deze plantaardige producten wordt beter in het
lichaam opgenomen als je het samen met een vitamine-C-rijk product (groente,
fruit of sap met vitamine C) opeet.  

B-vitamines komen voor in brood, graanproducten, peulvruchten, melk en
melkproducten, kaas en ei. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Voor
de vegetariër zijn daarom melk(producten), kaas en ei de aangewezen bronnen voor
deze vitamine.   

Brood, graanproducten, peulvruchten, sojaproducten, noten, kaas, melk en ei
zijn goede eiwitbronnen. Een volwaardige vleesvervanger bevat voldoende ijzer
en vitamine B12 en/of B1. Dat mag ook zijn toegevoegd. Let hiervoor op het etiket.