Deze sectie is leeg.
Nieuws
Trefwoorden
De lijst van tags is leeg.
Artikel / Conclusie
Dit heeft een kind nodig die vegetarisch is:
Brood 1-3 sneetjes 3 - 5 sneetjes 4-6 sneetjes
Aardappelen, volkoren macaroni/spaghetti (bereid) of rijst (bereid) 50-100 gram 100 - 200 gram 200-300 gram
Groente 50-100 gram 100 - 200 gram 150 - 200 gram
Fruit 1-2 stuks 1,5 - 2 stuks 2 stuks
Melk (producten) 300 ml 400-600 ml 600-450 ml*
Kaas 10 gram 10 - 20 gram 20-40 gram
Vleesvervangers 1,5 ei of
65 gr tempé /tofu/ vleesvervanger/seitan of
50 gr peulvruchten (gaar) of
25 gr noten 1 ½ -2 ei of
65-100 gr tempé /tofu/ vleesvervanger/seitan of
50-75 gr peulvruchten (gaar) of
25-40 gr noten 2 ei of
100 gr tempé /tofu/ vleesvervanger/seitan of
75 gr peulvruchten (gaar) of
40 gr noten
Boter/margarine op brood 5 gr per snee brood 5 gr per snee brood 5 gr per snee brood
Vet/olie voor bereiding 15 gram 15 gram 15 gram
Vocht ½-1 liter (inclusief melk) 1 ½ liter (inclusief melk) 1 ½ liter (inclusief melk)
Informatie:
Hoe eet ik gezond vegetarisch?
Volwassenen en kinderen kunnen prima zonder vlees of vis, mits je
goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende ijzer, vitamine B1
en B12 binnen te krijgen.
Ongeveer twee procent van de Nederlandse bevolking eet elke dag vegetarisch. Daarnaast is een groeiende groep
'parttime vegetariërs', die een of meer dagen per week geen vlees eten.
Veganisten eten helemaal geen producten van dierlijke oorsprong, dus ook geen
melk(producten), kaas of eieren.
Bij een volwaardige vegetarische voeding is het belangrijk voldoende andere
producten te eten die voldoende ijzer, B-vitamines en eiwit leveren.
IJzer zit in brood, granen, groente, peulvruchten, eieren en andere
vleesvervangers. Het ijzer uit deze plantaardige producten wordt beter in het
lichaam opgenomen als je het samen met een vitamine-C-rijk product (groente,
fruit of sap met vitamine C) opeet.
B-vitamines komen voor in brood, graanproducten, peulvruchten, melk en
melkproducten, kaas en ei. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Voor
de vegetariër zijn daarom melk(producten), kaas en ei de aangewezen bronnen voor
deze vitamine.
Brood, graanproducten, peulvruchten, sojaproducten, noten, kaas, melk en ei
zijn goede eiwitbronnen. Een volwaardige vleesvervanger bevat voldoende ijzer
en vitamine B12 en/of B1. Dat mag ook zijn toegevoegd. Let hiervoor op het etiket.