Gezond leren leven is leuk!

Leer & Leef Gezond



Nieuws

Deze sectie is leeg.

Trefwoorden

De lijst van tags is leeg.

Alternatieve voeding

 

Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram courgette
- 1 pakje mix voor lasagnesaus
- 500 milliliter melk
- 500 milliliter water
- 175 gram lasagnebladen
- 4  eieren
- 150 gram mozzarella

Voorbereiding:
- De oven voorverwarmen op 200 graden.
- Kook de 4 eieren goed hard.

Bereiding:
Begin dan met de courgettes door deze in plakken te snijden. Doe de 2 eetlepels olijfolie in een hapjes pan en verwarm deze. Zodra de olijfolie heet is de in plakjes gesneden courgettes toevoegen.

In ongeveer 8 minuten de plakjes courgettes beetgaar stoven met een afgesloten deksel op de hapjespan.

Nu is het zover om de saus te maken. Neem een kleine pan en doe hierin de mix voor de lagasagnesaus. Voeg achtereenvolgens het water en melk toe en breng het mengsel op een laag vuurtje aan de kook. Voortdurend goed de saus blijven roeren. Na 1 minuut koken is de saus gereed.

Neem een ovenschaal en vet deze in met boter of olie. Schep dan een laag lasagnesaus in de ovenschaal. Hierop dan een laag van lasagnebladeren plaatsen. Snijd de gekookte eieren in plakken en de helft van de in plakken gesneden eieren gelijkmatig verdelen over de lasagnebladeren. Doe dit proces ook met de courgette plakken.

Aansluitend de mozzarella raspen en strooi circa 1/3 van de mozzarella over de courgette plakjes. Schep dan wederom een laagje lasagnesaus er overheen. Herhaal de stappen een aantal keer en creëer dus meerdere lagen van lasagnebladeren, mozzarella, ei, courgette en kaas. Als laatste eindigen met een ruime laag saus en strooi hier de resterende mozzarella overheen.

Bak de vegetarische lasagne in ongeveer 30 minuten gaar, door de ovenschaal in de voor verwarmde oven te zetten. Als de lasagne goud/geel en gaar, is het klaar om geserveerd te worden.

Recept voor 4 personen:
Voor het deeg:
300 gram bloem
150 gram boter
zout
ca. 3 eetlepels water

Voor de vulling:
2 kleine courgettes
250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
100 ml slagroom
200 gram zachte geitenkaas
5 eieren
2 theelepels gedroogde tijm
50 gram pijnboompitjes
zout
peper
5 eetlepels olijfolie

Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Maak eerst het deeg. Gebruik ijskoude boter, direct uit de koelkast. Snijd de boter in 2 cm grote stukjes, doe de boter met de bloem in een mengkom en voeg een beetje zout toe. Maak vervolgens met twee tafelmessen snijdende bewegingen door het mengsel totdat er een korrelig deeg ontstaat. Gebruik in het begin geen keukenmachine of handen, het deeg wordt dan te warm.
  3. Voeg net zoveel water aan het deeg toe tot het een samenhangend geheel begint te worden. Kneed het deeg met je handen snel tot een stevige massa (niet te lang doorkneden!). Wikkel het vervolgens in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Leg ondertussen de tomaten op een stuk bakpapier. Sprenkel er wat zout, peper en olijfolie over en laat de tomaten ca. 30 minuten in de oven drogen.
  5. Neem de tomaten uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 180°C.
  6. Snijd de courgettes in 1 cm dikke plakken. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgetteplakken goudbruin.
  7. Bekleed de bodem van een quichevorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ca. 4 mm dikte. Bekleed de quichevorm met het deeg. Leg bakpapier op het deeg en stort hierop bakbonen of andere blindbakvulling.  Bak de quichebodem ca. 30 minuten in de oven.
  8. Meng de eieren, geitenkaas, slagroom en tijm en breng op smaak met zout en peper.
  9. Neem de bodem uit de oven en verwijder de blindbakvulling. Verdeel de courgette en tomaatjes over de vorm en giet hierover het geitenkaasmengsel. Strooi de pijnboompitjes erover en bak de quiche ca. 30 minuten in de oven.

 

Ingrediënten

- 2 zakjes verse basilicum (a 15 g)
- 6 eetlepels olie
- 600 g verse spinazie
- 2 courgettes, in dunne plakken
- 2 aubergines, in dunne plakken
- 2 pizzakits (a 400 g saus + 200 g deeg, koelvers)
- 200 g geitenkaas (gemalen)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Haal de blaadjes van het basilicum; snijd de steeltjes fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de basilicumsteeltjes met de spinazie totdat die is geslonken. Breng op smaak met zout en peper en laat uitlekken in een vergiet. Besmeer de courgette en aubergine met de rest van de olie en bestrooi met zout en peper. Verhit de grillpan en gril de groenten. Rol het pizzadeeg uit en snijd er 16 minipizza's uit. Leg de pizza's op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de pizza's met de tomatensaus en verdeel het spinazie-basilicummengsel erover. Leg de aubergine en courgette erop en bestrooi met kaas. Bak de pizza's in twee keer in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar. Bestrooi de warme pizza's met de basilicumblaadjes en serveer direct.

INGREDIENTEN 4 personen

1 aubergine
2 bakjes champignons
1 ui
2 tenen knoflook
2 bollen mozzarella
olijfolie
2 eetlepels pijnboompitten
1 pak lasagnevellen (koelvak)
1 blik tomatenblokjes op sap
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
45 g boter
45 g bloem
5 dl melk
zout, peper
50 g gerapte belegen Goudse

 

 

Bereidingswijze

Snijd de aubergine in lange plakken, bestrooi ze met zout en laat ze uitlekken.
Bak ze goudbruin aan beide kanten.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Pel en snipper ui en knoflook. Snijd de mozzarella in plakken.
Rooster de pijnboompitten.
Verhit olie in een koekenpan en fruit hierin champignons, ui en knoflook.
Voeg de inhoud van het blik tomatenblokjes toe en breng op smaak met keukenkruiden, zout en peper.
Laat zachtjes inkoken.
Vet een lasagneschaal in met olie.
Maak een bechamelsaus van boter, bloem en melk en kruid met zout en peper.
Stel nu de lasagne samen:
Schep wat van de béchamel in de ovenschaal leg hierop lasagne, aubergine,
tomaten-champignonmengsel, mozzarella, pijnboompitten, béchamelsaus, dan weer een plak lasagne enz. tot alle ingrediënten gebruikt zijn.
De laatste laag van lasagne wordt afgedekt met béchamelsaus.
Strooi hier de geraspte kaas over en bak de lasagne ca. 35 minuten in de hete oven.

 

Warme
witlofsalade met pijnboompitten

Porties: 4 

·        
1 eetlepel
Franse mosterd

·        
1 eetlepel
rode wijnazijn

·        
1/2 eetlepel
citroensap

·        
3 eetlepels
extra virgin olijfolie, of naar behoefte

·        
zout en peper
naar smaak

·        
4 stronken
witlof

·        
5 eetlepels
pijnboompitten

·        
1 eetlepel
verse peterselie, fijngesneden ter garnering

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min
 > 
 Bereiding: 9min
 > 
 Klaar in:24min 

1.      
In een middelgrote kom mosterd,
rode wijnazijn en citroensap door elkaar kloppen. Langzaam de olijfolie erdoor
kloppen tot een romige consistentie ontstaat. Proeven en op smaak brengen met
zout en peper. Apart zetten.

2.      
Snijd de stronken witlof over
de breedte in ringen. Harde stukken sreel verwijderen en weggooien. In een
vergiet afspoelen en schudden om de plakken in ringen te verdelen. Apart zetten
om te laten uitlekken.

3.      
In een grote, droge koekenpan
op middelhoog vuur de pijnboompitten roosteren. Blijven roeren zodat ze niet
aanbranden. Als de pijnboompitten goudkleurig zijn de witlof toevoegen. Een
beetje laten opwarmen en vervolgens de dressing toevoegen. Omscheppen zodat de
saus goed vermengd is. Het vuur iets lager zetten als de witlof te snel slap
wordt. De witlof moet een beetje krokant en stevig blijven.

4.      
Als u indruk wilt maken op
gasten, de peterselie toevoegen. De helder groene stukjes geven meer kleur en
smaak aan het gerecht, maar dat heeft de salade van zichzelf ook al. Direct
serveren, de beste manier is direct vanuit de pan op een bord. Als u de salade
eerst in een schaal schept, zal de dressing op de bodem indikken en is dan
lastig te vermengen zonder de witlof te beschadigen.

                                                             

 

Pittige
rode linzensoep met spinazie

Ingrediënten

Porties: 6 

·        
1
theelepel olijfolie

·        
1 grote
rode ui, gehakt

·        
zout
en versgemalen zwarte peper naar smaak

·        
2
(400g) blikken tomatenblokjes

·        
225g
diepvries spinazie

·        
375g
rode linzen

·        
450
ml water

·        
2
theelepels gedroogde basilicum

·        
1
1/2 theelepels gemalen kardamom

·        
1
theelepel gemalen komijn

·        
1/2
theelepel cayennepeper

·        
1/2
theelepel kerriepoeder



Bereidingswijze                  

Voorbereiding: 15min  >  Bereiding: 30min  >  Klaar in:45min 

1.      Verhit de olie in een grote pan op matig vuur,
en fruit de ui tot deze goudbruin is.

2.      Breng op smaak met zout en peper. Roer de
tomaten, spinazie en linzen erdoor en giet het water erbij.

3.      Kruid met basilicum, kardamom, komijn, cayenne
en kerrie. Breng aan de kook, zet vuur lager, en stoof zachtjes 25 min, onder
af en toe roeren door, of tot linzen gaar zijn.

4.      
Schep
over in een blender (of gebruik een staafmixer) en pureer tot een gladde soep;
dien direct op



 

Veganistische
chocoladecake

Ingrediënten

Porties: 8 

·        
200
gr bloem

·        
200
gr basterdsuiker

·        
4
el cacaopoeder

·        
1
tl baksoda

·        
1/2
tl zout

·        
5
el plantaardige olie

·        
1
tl vanille-extract

·        
1
tl gedestilleerde wittewijnazijn

·        
250
ml water

 

 



 

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  >  Bereiding: 45min  >  Klaar in:1uur 

1.      Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Vet
een cakeblik (13x33 cm) of een springvorm (diameter 20 cm) licht in.

2.      Bloem, suiker, cacao, baksoda en zout boven
een kom zeven en vervolgens olie, vanille-extract, azijn en water toevoegen.
Roer alles goed door elkaar tot er een glad mengsel ontstaat.

3.      Schenk het beslag in cakeblik of springvorm en
bak 45 minuten op 180°C. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen.

 

Bananensorbet

 

Ingrediënten

Porties: 5 

·        
200
gr ruwe rietsuiker

·        
250
ml water

·        
3
bananen, gepureerd



Bereidingswijze

Voorbereiding: 10min  >  Klaar in:10min 

1.      Meng in een kleine steelpan suiker en water.
Breng aan de kook, haal dan van het vuur en laat afkoelen.

2.      Als de suikersiroop is afgekoeld, roer je de
banaan erdoor. Schenk in een diepvriesbakje. Zet het 3 tot 4 uur in de vriezer,
tot de randjes stevig zijn.

3.      Haal uit de vriezer en doe het ijs in een
mengkom. Gebruik een electrische mixer om het tot een glad geheel te mixen. Zet
het weer in de vriezer tot het iets steviger is geworden, in ieder geval 2 uur.


kostenplaatje:

- bananen 5 stuks = 0,99 euro

- wester ruwe rietsuiker = 0,78 euro